Kostnad
Frisbeegolf är en av de billigaste sporterna att utföra. De banor som finns runt om i Sverige är i stort sett alltid gratis att spela på och står i offentliga parker eller skogsområden. Det enda som därmed behövs är en frisbee per deltagare, något som går att köpa för 50-100kr hos de flesta sportbutiker.
Men som i alla sporter så spelar utrustningen roll och är avgörande för vilket resultat man kommer att nå. De som en gång provat de speciella discar som används vid frisbeegolf kommer snart att lägga undan de lite billigare ”leksaksvarianterna”. Men även om man satsar på kvalité så kostar det inte speciellt mycket mer.
Discar
Som nybörjare kan det vara en rekommendation att köpa ett Startset. Ett set med 3 discar som vardera har olika egenskaper. Det brukar då vara en Putter, en Mid-range och en Driver. Med andra ord används dessa beroende på hur långt man tänkt kasta och vilken precision som krävs. De flesta klarar sig mycket bra på detta startset och kompletterar det när någon av discarna gått sönder eller kastats bort. Ett startset går att köpa för mellan 150kr-300kr.
Om man bortser från de modeller som är självlysande så ligger priser per disc på 50-150kr/st på discar av olika märken och kvalité. Det är alltså inte speciellt dyrt att testa på några discar för att se vad man trivs bäst med innan man bestämmer sig helt hur uppsättningen av discar ska vara.
Korgar
För de som har en bana i närheten att spela på behöver det alltså inte kosta mer än någon hundralapp för att kunna utöva sporten. Behöver man däremot köpa in korgar för att göra en egen bana krävs det betydligt större insats.
Korgar är överlag svårare att hitta då det finns betydligt färre återförsäljare. Det i sig är inte så oväntat då det är få privatpersoner som bygger upp egna banor. Få har den yta som krävs och dessutom är dessa korgar relativt dyra.
En av de få återförsäljarna är Discsport.se. Den billigaste korgen kostar hos dem 1899kr. Det är däremot en mindre korg av enklare modell. Ett perfekt val för den som vill träna hemma då priset är lågt. Ska man däremot bygga upp en hel bana blir kostnaden stor. En bana består av 9,12 eller 18 hål vilket gör att man med dessa korgar skulle betala ca 18.000kr för en 9håls bana.
Eftersom många köper för hela banor finns det paketlösningar som drar ner priset något. Om 9st ”Discatcher” köps kostar det 42.000kr vilket motsvarar ca 4600kr st. Detta är en uppskattad och stabil korg som även kan köpas enstaka för ca 4900kr.
Var kan produkterna köpas?
Discar kan köpas på de flesta sportaffärer så som exempelvis Stadium, Intersport osv. Här brukar det finnas ett flertal discar att välja på. Vill man däremot ha rekommendationer, köptips och få mer information om de olika modellerna rekommenderas företag som har djupare kunskap inom denna sport.
Discsport
Ett av de företag som säljer discar och korgar är Discsport.se. Ett företag som helt och hållet specialiserat sig på sporten och därmed har mycket goda kunskaper som de gärna delar med sig av. Här finns allt från discar och korgar till väskor och till och med speciella kläder.
Discarna är kategoriserade utifrån deras egenskaper vilket gör att man kan exempelvis kan köpa ”Extra mjuk och böjbar” eller ”Extra Heavy”. Den sistnämnda kan tack vare sin tyngd kastats länge och klarar även av vindspel betydligt bättre. De som vill genomföra sporten på eftermiddag/kväll kan med fördel välja Light-Up vilket är lysande frisbees.
Bactive
Ett annat företag med denna inrikning är Bactive.se. Ett bredare sportföretag som även har utbud inom hemmaträning och en aktiv fritid. Utbudet är något mindre än hos Discsport men de har fler betalningslösningar vilket kan vara avgörande för vissa. Till skillnad mot Discsport.se så erbjuder de delbetalning vilket kan vara ett sätt att klara av de större summorna, vid inköp av korgar. Avbetalning kan ske utan att någon ränta tillkommer upp till 12 månader. Väljer man 24 månader är räntan 9,90%. Ytterligare ett alternativ är att använda sig av Klarna Konto men i detta fall blir räntan 19,50%. Men det är relativt dyra vägar att gå. (Jämfört med en ränta på privatlån på 5-10% år 2016).
Övriga butiker
Den som inte är så noga med kvalité kan alltid köpa en frisbee på en välsorterad stormarknad och därmed inte lägga mer än några tior. Under sommaren brukar det även gå att köpa enklare korgar för bara några hundra. Det är knappast korgar som bör användas på stationära banor men enkla att ha med sig på utflykten eller till stranden. Ett exempel är Ihopfällbar Frisbeegolfkorg från E-grillen för 595kr.